WIU Digitaal Monument

Sint Marten en Sonsbeek gefotografeerd door de Royal Airforce op 19 september 1944 / Gelders Archief 1560- 669

Foto: Sint Marten en Sonsbeek gefotografeerd door de Royal Airforce op 19 september 1944 / Gelders Archief 1560- 669)

Om niet te vergeten

  • Wat: In het boek De Stille Slag beschrijft Margo Klijn het joodse leven in Arnhem vanaf 1933. De eerste druk kwam uit in 2003; in de tweede druk van 2014 is ook een indrukwekkende namenlijst opgenomen. Hierop staan alle 1493 joodse Arnhemmers die slachtoffer waren van het naziregime met leeftijd en plaats van overlijden. Negentig mensen woonden in onze wijk. In vrijwel elke straat woonden joden die zijn weggevoerd waarvan de jongste niet ouder is geworden dan een jaar. Slechts twee joodse wijkbewoners hebben de oorlog overleefd.
  • Om deze mensen – onze vroegere buren- te herdenken richten we in Sint Marten Sonsbeek we een digitaal monument op, in de vorm van een interactieve plattegrond op de wijkwebsite www.sintmartensonsbeek.nl. Hierop worden alle joodse buren uit die tijd opgenomen. Maar met alleen het noemen van de namen krijgen deze mensen nog geen gezicht. Daarom willen we ook een aantal verhalen achter deze namen vertellen. Dit doet meer recht aan de slachtoffers en is ook voor educatieve doeleinden interessant. Deze verhalen worden in tekst en beeld verteld. Je gaat op de plattegrond achtergrondverhalen vinden maar ook een weergave van uitzoekwerk in de archieven; een interview met een nabestaande; ooggetuigen; (beeld) verhalen over onderduikadressen, et cetera.
  • Wanneer: In september 2021 hopen we het monument te kunnen onthullen
  • Steun: het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Bewonersoverleg van Sint Marten Sonsbeek en een aantal ondernemers uit de wijk ondersteunen dit project met financiële middelen.
  • In samenwerking met Prewalski Ontwerpers 

Leave a reply


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.